2012. november 8., csütörtök

Fogyókúrás ételek vacsorára

Íme, néhány könnyű recept vacsorára:

Vegyes gombaragu tojással
Ftostanyag: kb. 43 g

100 g laskagomba,
100 g apró csiperkegomba,
1 fej gyöngyhagyma,
1 kávéskanál vaj,
tengeri só,
4 szál petrezselyem,
1 kávéskanál csípős mustár, 1 kávéskanál borecet,
frissen őrölt fehér bors,
1 kisebb tojás sárgája,
2 evőkanál tejszín.

Tisztítsuk meg a gombákat, a kemény szárát dobjuk el, a laskagombát apró darabokra, a csiperkét vékony szeletekre vágjuk. Tisztítsuk meg, vágjuk apró kockákra és forró vajban pároljuk üvegesre a hagymát. Mindkét gombát adjuk hozzá, és sózzuk meg. Addig kevergessük, amíg a csiperke levet ereszt. Közben mossuk meg, csöpögtessük le és vágjuk apróra a petrezselymet. Keverjük a gombához a mustárt és az ecetet, bőségesen ízesítsük borssal. A tojássárgáját és a tejszínt keverjük el kevés gombalével, majd ezzel sűrítsük a fogást. Ekkor természetesen már nem szabad forrnia. Tetejére szórjunk petrezselymet. Ha napközben sikerült egy 100 kalóriás falatkát kihagyni, most 45 g korpás kenyeret vagy 2 kis krumplit (140 g) vagy 100 g főtt rizst (30 g rizsből) ehetünk a gombához.

Paradicsomos brokkoli csőben sütve
Rostanyag: kb. 9.3 g

250 g brokkoli,
tengeri só,
1/2 kávéskanál olaj,
1 húsos paradicsom,
1 kisebb tojás,
2 evőkanál tej,
frissen őrölt fehér bors,
reszelt szerecsendió,
20 g frissen reszelt parmezánsajt.
Tisztítsuk meg a brokkolit, a levelét vágjuk vékony csíkokra. A rózsáit vágjuk le a száráról, hámozzuk meg és vágjuk 3 cm-es darabokra. Forró sós vízben öt percig főzzük a rózsaját és a szárát, majd szűrjük le, öntsük le hideg vízzel és csöpögtessük le.
Kis tűzálló edényt kenjünk ki az olajjal. Helyezzük bele a brokkolit. A megmosott és gerezdekre vágott paradicsomot tegyük a tál közepébe és az egészet enyhén sózzuk meg. Keverjük össze a tojást a tejjel, kevés sóval. Bőségesen ízesítsük borssal és szerecsendióval, majd öntsük a zöldségre. Tegyünk rá reszelt sajtot, és előmelegített grillsütőben körülbelül 5 percig, vagy addig süssük, amíg a sajt kissé pirulni kezd.
Másképpen: Brokkoli helyett készíthetjük a fogást 250 g karfiolrózsából, vagy 250 g hosszúkás csíkokra vágott karalábéból, esetleg 300 g szeletelt zellerszárból. A karalábénak és a zellernek a levelét is tegyük bele: ezek fontos tápanyagokat tartalmaznak. Legjobb, ha a már készre sült fogást szórjuk meg apróra vágott levelekekel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése